Benzylalcohol is een van de weinige door de BDIH geaccepteerde conserveermiddelen. Het zit in onze producten Parabeen en Rokonsal.
Een nadeel van benzylalcohol is dat het een kenmerkende eigen geur heeft, die overigens meestal acceptabel is, een beetje vanille achtig. Benzylalcohol is vrijwel alleen tegen bacteriën actief, met name tegen gram positieve bacteriën. Voor gisten en schimmels is het niet zo`n sterk conserveermiddel, vandaar dat het nooit als enige conserveermiddel kan worden gebruikt, maar altijd gecombineerd dient te worden met een middel dat sterk tegen schimmels werkt. Benzylalcohol werkt het beste bij een pH van 5-6, maar in ieder geval een pH onder de 7.
De INCI naam van benzylalcohol is Benzyl Alcohol.
Gebruik benzylalcohol in een concentratie van 0,7 tot 1,0% in je cosmetica. De wettelijk maximaal toegestane dosis is 1,0%. Benzylalcohol is toegestaan in BDIH producten.