Methylparabeen is het meest gebruikte conserveermiddel in cosmetica. Methylparabeen wordt net als andere parabenen veel gebruikt in cosmetica omdat het een aantal zeer prettige eigenschappen heeft: - Het is zeer actief tegen schimmels en in mindere mate tegen gram positieve bacteriën - Het is niet schadelijk voor de gezondheid van mensen, dieren en planten - Het is niet milieugevaarlijk en breekt in het milieu snel af - Het komt van nature voor in diverse planten en dieren en zou daarom "natuurlijk" genoemd kunnen worden - Het is actief in een breed pH bereik, een pH van 5-6 is ideaal, maar van 3-8 is in veel gevallen ook mogelijk Uiteraard zijn er ook nadelen, parabenen gaan niet altijd even goed samen met sterk geëthoxyleerde stoffen als Tween 20 en Tween 80 en in mindere mate wordt methylparabeen helemaal of gedeeltelijk onwerkzaam met bijvoorbeeld lecithine en eiwitten als elastine P en Nutrilan. Verder mag methylparabeen goed werken tegen schimmels, tegen met name gram negatieve bacteriën werkt het niet of nauwelijks, dus gebruik het gecombineerd met een geschikte antibacteriële stof als fenoxyethanol of benzylalcohol. De INCI naam van methylparabeen is Methyl Paraben. Gebruik methylparabeen in een concentratie van 0,1 tot 0,3% in je cosmetica. De wettelijke limiet is 0,4% naast een limiet van 0,8% voor alle parabenen samen in een product.
Methylparabeen is het meest gebruikte conserveermiddel in cosmetica.
Methylparabeen wordt net als andere parabenen veel gebruikt in cosmetica omdat het een aantal zeer prettige eigenschappen heeft: - Het is zeer actief tegen schimmels en in mindere mate tegen gram positieve bacteriën - Het is niet schadelijk voor de gezondheid van mensen, dieren en planten - Het is niet milieugevaarlijk en breekt in het milieu snel af - Het komt van nature voor in diverse planten en dieren en zou daarom "natuurlijk" genoemd kunnen worden - Het is actief in een breed pH bereik, een pH van 5-6 is ideaal, maar van 3-8 is in veel gevallen ook mogelijk
Uiteraard zijn er ook nadelen, parabenen gaan niet altijd even goed samen met sterk geëthoxyleerde stoffen als Tween 20 en Tween 80 en in mindere mate wordt methylparabeen helemaal of gedeeltelijk onwerkzaam met bijvoorbeeld lecithine en eiwitten als elastine P en Nutrilan. Verder mag methylparabeen goed werken tegen schimmels, tegen met name gram negatieve bacteriën werkt het niet of nauwelijks, dus gebruik het gecombineerd met een geschikte antibacteriële stof als fenoxyethanol of benzylalcohol.
De INCI naam van methylparabeen is Methyl Paraben.
Gebruik methylparabeen in een concentratie van 0,1 tot 0,3% in je cosmetica. De wettelijke limiet is 0,4% naast een limiet van 0,8% voor alle parabenen samen in een product.