Natriumbenzoaat is het natriumzout van Benzoëzuur. Het lost veel beter op in water dan benzoëzuur. De conserverende werking is minder dan die van benzoëzuur. Dit is eenvoudig op te lossen door wat meer natriumbenzoaat te gebruiken.
Een nadeel van natriumbenzoaat is dat het alleen effectief werkt in een sterk zure omgeving. Bij een pH boven de 3 is het maar gedeeltelijk actief. Een pH van 3 is erg zuur, als regel zullen alleen extra zure shampoo, zure lotions en deodorants zuur genoeg zijn. Bij een pH boven de 5 is het meestal niet zinvol om natriumbenzoaat te gebruiken. Natriumbenzoaat is vooral actief tegen de meeste schimmels, maar sommige bacteriën kunnen er ook niet goed tegen. Tegen melkzure bacteriën en pseudomonaden is het weinig bruikbaar, gebruik natriumbenzoaat dan ook altijd in combinatie met een middel dat juist goed tegen deze micro-organismen werkt.
De INCI naam is: Sodium Benzoate.
Gebruik natriumbenzoaat in een concentratie van 0,2 tot 0,6% in je cosmetica. De wettelijk maximaal toegestane dosis is ongeveer 0,6%.