Nieuwsbrief
Meld u aan voor onze nieuwsbrief:


Xanthaan gom

Xanthaangom is een gom die veel gebruikt wordt als verdikkingsmiddel in voedsel om een hogere viscositeit te krijgen.

Naast het gebruik als dikmiddel wordt het ook gebruikt als stabilisator, emulgator en als vervanger van gluten. Behalve in de voedselindustrie wordt xanthaangom ook gebruikt in cosmetica.  Deze gom wordt nog niet zo lang gebruikt als plantengom. Door de gecontroleerde omstandigheden waarin xanthaan wordt gemaakt is de kwaliteit veel regelmatiger dan die van bijvoorbeeld Arabische gom.

Xanthaangom ontstaat door bacteriële fermentatie met behulp van de bacterie Xanthomonas campestris uit suiker en melasse. De bacterie Xanthomonas campestris pv. campestris staat in de plantenwereld bekend staat als veroorzaker van zwartnervigheid bij sluitkool. Het E-nummer van xanthaangom is E415 en de gom is geaccepteerd als veilige voedseltoevoeging in Europa en Amerika.

Xanthaangom wordt nog niet zo lang gebruikt als bijvoorbeeld Arabische gom, maar door de hoge stabiliteit voor de pH en temperatuur en door het beter kunnen controleren van het productieproces wordt het tegenwoordig veel toegepast.

 Toepassingen zijn o.a. verdikker in deodorant en tandpasta, gels en stabilisator in crèmes.
Xanthaan gom verliest haar kleefkracht al vrij snel als het boven de 30 graden wordt verhit. Je kan de gom dan ook het beste in koud water laten oplossen. Dit gaat in vergelijking met andere plantengommen vrij snel.

Verhouding: 0,1 tot 5%

INCI: Xanthan gum


Xantaangom 50 gr

Xantaangom 50 gr

€ 3 95
Meer info >>
  
Xantaangom 100 gr

Xantaangom 100 gr

€ 7 00
Meer info >>
  
Xantaangom 250 gr

Xantaangom 250 gr

€ 13 50
Meer info >>
  



Aanbieding

Ronde dikke spacer met bolletjes 5 mm 10 st


1,00

nu
€ 0 50

Ronde dikke spacer met bolletjes 5 mm  10 st