Menthol kristallen
Natuurlijke Menthol kristallen
Menthol is een geurstof met verkoelende eigenschappen. Menthol komt van nature voor in diverse planten, onder andere in de diverse muntsoorten, zoals pepermunt. In fijne parfums wordt menthol weinig gebruikt, maar wel in frisse parfumcomposities voor shampoo en doucheproducten en ook veel in aftershaves. Menthol was lange tijd de enig bekende stof met een verkoelend effect op de huid, vandaar het gebruik in aftershaves.
Menthol bestaat uit vaste kleurloze kristallen. De geur is zeer fris, muntachtig. Wordt alleen in zeer kleine hoeveelheden in gewone parfums gebruikt. Menthol is goed oplosbaar in alcohol, maar vrij slecht in olie.
Menthol kan je het beste voor gebruik oplossen in alcohol. Een oplossing van 2 tot 10% is het handigste. Bij het maken van alcoholische parfums, aftershave en dergelijke kan je dan eenvoudigweg het gewenste aantal druppels aan het parfum toevoegen. Je voorkomt daarmee een parfum dat sterk naar menthol ruikt, het is een zeer intense overheersende geur.
Bij het maken van menthol voetenpoeder kan je deze alcoholische oplossing gebruiken, maar ook kan je de gewenste hoeveelheid menthol in een mortier verwrijven met een deel van de poederbasis. Ook in jeukstillende crèmes kan je de menthol als alcoholische oplossing toevoegen, maar verwrijven met de crème of zalf is ook mogelijk.
De stof is sterk irriterend voor de ogen. Koel, droog en donker bewaren.